Novosadski informativni portal 021

Novi Sad - Hronološki

Još ništa od lisica i video-pauka

Uvođenje video-pauka i lisica za vozila u prekršaju i dalje je neizvesno, iako su ovu investiciju u "Parking servisu" odavno realizovali, a upotrebu najavili za ovo leto.

Najlepša bašta Maline Zrnić

Bašta Maline Zrnić izabrana je za najlepšu na konkursu "Izbor najlepše bašte i balkona", koji su sproveli "Gradsko zelenilo" i Gradska uprava za zaštitu životne sredine, u okviru akcije "Veliko prolećno spremanje Novog Sada".

Četiri kompanije u trci za TE-TO

Četiri kompanije iz Rusije, Italije, Slovačke i Slovenije otkupile su tendersku dokumentaciju za projekat modernizacije Termoelektrane-toplane (TE-TO) Novi Sad, izjavio je pomoćnik direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Zoran Manasijević.

Sutra masovno čišćenje grada

U akciji "Očistimo Srbiju", koja se organizuje sutra i u Novom Sadu, učestvovaće brojne mesne zajednice, osnovne i srednje škole, ustanove kulture, udruženja i organizacije, kao i javna preduzeća.

U utorak štrajk u školama

Gotovo sve škole u Novom Sadu, osim Ekonomske i “Ivo Lola Ribar”, u utorak neće održati prvi čas u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni, kao vid protesta zbog zbivanja u školi “Vasa Stajić” u Mokrinu. Predsednik Štrajkačkjog odbora, Miodrag Protić, objašnjava da je u toj školi Školski odbor, po političkoj osnovi, postavio direktora koji nema podršku kolektriva. Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine se na štrajk odlučio kako bi se suprotstavio politizaciji škola, posebno prilikom imenovanja školskih odbora i direktora. Prethodnih godina, slične situacije su dovodile do višednevnih obustava rada u gimnaziji Isidora Sekulić i Elektrotehničkoj školi u Novom Sadu. Gotovo sve škole u Novom Sadu, osim Ekonomske i "Ivo Lola Ribar", u utorak neće održati prvi čas u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni, kao vid protesta zbog zbivanja u školi "Vasa Stajić" u Mokrinu.

Očekuje se poplavni talas na Dunavu

U nardenih šest do dvanaest dana očekuje se nagli rast vodostaja Dunava, a poplavni talas koji će tada stići u Vojvodinu može se porediti sa onim  koji je izazvao velike probleme 2006. godine. Rukovodilac štaba za odbranu od poplava u Vodama Vojvodine, Mirko Galonja, kaže da su kiše I vlažno zemljište dodatna otežavajućča okolnost. "Dunavom ide jedan izuzetno visok talas, on na našoj granici treba da se nađe krajem naredne sedmice, i da se približi najvećem talasu koji se ikada pojavio na Dunavu," kaže Galonja. Galonja kaže da je Novi Sad je u mnogo boljoj poziciji nego pre četiri godine zbog podizanja Keja, ali postoji mogućnost da će na nekim mestima biti potrebne vreće sa peskom. "Kruna nasipa kod Novog Sada je za metar viša od najvišeg izmerenog vodostaja, koji je bio 787 centimetara, tako da bi trebalo da imamo adekvatni zaštitu. Ako bi izuzetno naišao talas koga ne možemo predvideti za sada, on bi verovatno izazvao proboje nasipa uzvodno od Novog Sada," kaže Galonja. Tačnije prognoze vodostaja Dunava biće poznate narednih dana, ali je za sada sigurno da će on preći 600 centimetara. Najviši vodostaj je izmeren prilikom poplava 1965. godine, dok je pre četiri godine Dunav dostigao 720 cetimetara. U narednih šest do dvanaest dana očekuje se nagli rast vodostaja Dunava, a poplavni talas koji će tada stići u Vojvodinu može se porediti sa onim  koji je izazvao velike probleme 2006. godine.

Dobro zdravstveno stanje novinara

Više od 30 novosadskih i beogradskih novinara danas su obavili kompletan kardiološki pregled na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, a zdravstveno stanje je daleko bolje nego što su to očekivali kardiolozi.

Počinje Sinema siti

Festival Sinema siti u subotu će svečano otvoriti glumica i pevačica Džulijet Luis u Katoličkoj porti, u 20.30 časova.

Upis u Baletsku školu do 11. juna

Upis u Baletsku školu traje do kraja naredne nedelje, a u školu mogu da se upišu sva deca od drugog do četvrtpog razreda osnovne škole. PR škole, Desanka Kozarev, kaže da se deca upisuju u pripremni ili u prvi razred klasičnog baleta. Deci se testiraju fizičke predispozicije za balet I osećaj za ritam. Termini porijemnog su svakog radnog dana od 11 do 12 i od 18 do 19 sati. Baletska škola se nalazi u Jevrejskoj 7, a informacije se mogu dobiti na telefon 529 225. Upis u Baletsku školu traje do kraja naredne nedelje, a u školu mogu da se upišu sva deca od drugog do četvrtpog razreda osnovne škole.

Novi Sad u junu dobija ombudsmana

Predlog za gradskog ombudsmana trebalo bi da se nađe na dnevnom redu naredne sednice Skupštine grada, najavio je njen predsednik Aleksandar Jovanović.

Sindikalci iz "Hinsa" najavljuju protest

Predsednica sindikata petrohemije i hemije, Nada Vidović, najavila je protest bivših radnika "Hinsa" ukoliko se u roku od 15 dana ne uzmu u obzir krivične prijave podnete protiv nekadašnjih vlasnika ove fabrike.